office@alexexpert.hu +36 30 505 14 28

Projektjeink

A GINOP-2.1.7-15-2016-00369 azonosító számú projektben, a kutatás és a fejlesztés tevékenységeinknek eredményeként létrehoztuk a Támogatási Szerződésben vállalt prototípust, a tolmácsokat támogató szolgáltatásunkat: a Computer Assisted Interpreting Systems-t, azaz a CASSIS-t.

Az elkészült és tesztelt CASSIS

  • egy WEB alapú szolgáltatás
  • több modulból áll
  • specifikus felhasználói felületről
  • az adatbázisa URL és egyedi jelszó megadásával érhető el
  • célja a tolmács real-time támogatása a munkájának megkönnyítése, hatékonyabbá tétele érdekében.

 

A CASSIS-ba való bejelentkezés után a tolmács választja ki munkája nyelvét, a témához szükséges szakterminológiák adatbázisát. A háttérbe beépítésre került nagy adatbáziskereső mesterséges intelligenciát, kifejezéseket kereső funkciókat, esetleges hiba feltárási modult, és egyéb a működést segítő és elemző egységeket tartalmaz. A kutatás – kísérlet - teszt – fejlesztés egymás utáni és egymásra ható alkalmazásával kidolgozásra került az általunk felállított tolmácsolási folyamat modellje. A projekt keretein belül számítástechnikai eszközöket (laptopok, szerver) és a hozzátartozó szoftver termékeket (szerver operációs rendszer, fordítás-tolmácsolás támogató szoftver) szereztünk be. A prototípus használatának célja az idegen nyelvű konferenciákat hallgató résztvevők magas szintű kiszolgálása az általuk ismert nyelven, miközben a tolmács növelheti munkája minőségét, csökkentve saját szellemi leterhelését. A prototípusban rejlő innováció alapja, hogy megtaláltuk azokat a tolmácsolási részfolyamatokat, amiken keresztül a fenti eredményeket éri el a CASSIS. A kutatás és fejlesztés kiterjedt az előadó beszédének egyidejű szöveggé történő alakítására: a tolmács munkamemóriáját támogatjuk, ami a modell 1. fázisa. A CASSIS - kutatás eredményeként - támogatja a tolmácsolási folyamat megértési fázisát is, a beszédben elhangzott adatok (Pl. számok, tulajdonnevek és egyéb szakkifejezések) forrás és célnyelvi megjelenítésével. A modellünk egy másik elemét a terminológiai adatbázisban történő kutatás segíti, ezzel a CASSIS a tolmács transzponálási feladatát segíti.

A GINOP -2.1.7-15-2016-00369 pályázat fizikai befejezési dátuma 2019. 09.30., de a prototípus tesztelését és továbbfejlesztését tovább folytatjuk.